CZECHY – PIWNYM SZLAKIEM
BROUMOV - ZAMEK KUKS - JOSEFOV - DETENICE - JAŃSKIE ŁAŹNIE
Tradycje warzenia czeskiego piwa sięgają czasów prehistorycznych. Trunek ten wytwarzany był jeszcze w czasach gdy na terenach obecnej Republiki Czeskiej przebywali Celtowie. Pierwsza zapisana informacja o czeskim piwie pochodzi z 993 roku. Wszystko rozpoczęło się jednak za sprawą króla Wacława II z dynastii Przemyślidów, który to przyznał ówczesnym piwowarom przywilej warzenia czeskiego piwa. Obecnie czeskie piwa są synonimem wyjątkowej jakości i wielkiej sztuki piwowarskiej. Czesi od kilku lat są rekordzistami zarówno w produkcji jak i konsumpcji piwa W Czechach działa w sumie 49 dużych i 36 małych browarów, produkujących piwo na rynki lokalne i zagraniczne. Wszystkie browary strzegą swoich oryginalnych receptur i używanych szczepów drożdży.
PROGRAM RAMOWY:
DZIEŃ 1: Wyjazd Wrocławia o godz. 8:00 (parking k/ Hotelu IBIS-Novotel). Przyjazd do Broumova. Zwiedzanie browaru i degustacja wyrabianego piwa miejscowego. Opat nawiązuje swoją nazwą do dawnych założycieli browaru - zakonu benedyktynów. Benedyktyni przybyli tutaj z Pragi, zaraz po nadaniu praw miejskich Broumovowi przez króla czeskiego Karola IV w 1348 roku. Przejazd do zamku Kuks – zobaczymy tu wspaniałe rzeźby Brauna, spacer po ogrodach. Przejazd do Dusznik Zdroju – zakwaterowanie w pensjonacie, obiadokolacja. Wieczorem impreza integracyjna w miejscowej skalnej grocie.
DZIEŃ 2: po śniadaniu przejazd do Josefova – zwiedzanie fortyfikacje powstałych w latach 1780-1787 w oparciu o plany francuskiego inżyniera, Claude-Benoît Duhamel de Querlonde. Spacer z przewodnikiem ze świecowymi lampionami. Przejazd do Detenic. Zwiedzanie zamku i browaru z degustacją piwa (od godz. 17:00 do 18:00). Wstęp na program wieczorny (od godz. 18:30 do 21:00) Kolacja trzy daniowa : marynowany ser, kiełbasa, szaszłyk z mięsa, pół udka kurczaka, wędzona wieprzowina, kukurydza z grilla, stek wieprzowy, 2 rodzaje sosów, mały bochenek chleba, ciasto miodowe, jedno piwo lub napój bezalkoholowy. Powrót do pensjonatu ok. 23:50 nocleg
DZIEŃ 3: po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Jańskich Łaźni . Wjazd kolejką gondolową na wysokość 1260 m. Wejście na Koronę w chmurach – nowoczesną konstrukcję o wysokości 45 m, gdzie podziwiać będziemy bajkową scenerię Karkonoszy. Zejście szlakiem turystycznym ok. 2 godz. Posiłek ok. 15:00 – czeskie danie; knedle, maso, zeli a cesnackova polevka, kufel piwa miejscowego Karkonosz. Przyjazd do Wrocławia na godz. 20:00 -21:00.
ŚWIADCZENIA:
- przejazd autobusem z Wrocławia
- 2 noclegi w Dusznikach Zdroju w pensjonacie; pokoje 2,3 os. z łazienkami
- wyżywienie: 2 śniadania (bufet szwedzki), obiadokolacja w pensjonacie; impreza integracyjna z muzyką ; kolacja trzy daniowa z napojem w Detenicach; obiad ostatniego dnia pobytu w Jańskich Łaźniach
- wizyta w 2 browarach wg programu i degustacja piwa
- zwiedzanie zamku Kuks i ogrodów pałacowych oraz zamku Detenice i kurortu Jańskie Łaźnie (wjazd kolejką gondolową i wejście na konstrukcję spacer w chmurach)
- ubezpieczenie podstawowe: KL do 10.000 €, NNW do 15.000 zł
- przewodnicy miejscowi w Broumovie, Josefovie i Detenicach
- opieka przedstawiciela biura/pilota
- taksa klimatyczna
- Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
UWAGI:
- Koszty biletów wstępów i wjazdu gondolą wg. programu 1600 KCZ/os